8-9en 10 oktober - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Jp Oosterom - WaarBenJij.nu 8-9en 10 oktober - Reisverslag uit Quito, Ecuador van Jp Oosterom - WaarBenJij.nu

8-9en 10 oktober

Door: Jp

Blijf op de hoogte en volg Jp

10 Oktober 2018 | Ecuador, Quito

Maandag 8 oktober

De reis is begonnen maandag 8 oktober ( en niet zoals ik in het eerste stukje had geschreven 25 oktober ) vertrekken we naar Ecuador. Om 7.15 zijn we op Schiphol. Eerst nog even regelen dat we naast elkaar komen te zitten. Bij het inchecken kregen we rij 16 en 31 toebedeeld en dit was niet meer aan te passen. Met een upgrade ( met bijbetaling) naar comfort klasse konden we naast elkaar zitten. Leonie en Willeke waren er ook al en onder het genot van een bakkie konden weer bijkletsen. Het klikt gewoon tussen ons. 2 jaar geleden naar Patagonië met hun geweest , elkaar daarna 2 keer gezien en als vanouds is het weer gezellig. Stipt 10 uur vertrekt het vliegtuig. Rustige vlucht en rond 14.00 uur plaatselijke tijd landen we in Quito. Bagage en douane ging ook supersnel. Moesten in het vliegtuig een formulier voor de douane invullen. Bij de paspoort controle hadden ze dat niet nodig. Was voor de douane werd er verteld. Dit was de migratie ? Daarna nooit meer een controle gehad. Het zal wel. Wij zullen er wel eerlijk uitzien.
De reisbegeleider Tim stond ons al op te wachten. Een knul van midden 30. Daar ook de eerste kennismaking met de groep. Kan er nog niet veel over zeggen. De tijd zal het leren.
De bus stond al klaar en bracht ons van het vliegveld naar het hotel. Vroeger lag het vliegveld midden in de stad. Nu is er een nieuw groter vliegveld dat 50km buiten de stad ligt. Dit vliegveld is sinds 5 jaar in gebruik terwijl het al 8 jaar klaar was. Waren die slimmeriken hier vergeten dat het wel noodzakelijk is dat er een goede weg van en naar het vliegveld is.
Onderweg krijgen we de eerste informatie over Ecuador en de stad Quito. Allerlei tips over drinkwater , geld en veiligheid. Blijkbaar zijn de grote steden in Ecuador niet echt veilig. Lopen hier veel vluchtelingen vanuit Venezuela . Die hebben geen werk en krijgen geen geld dus de enige manier is om het af te pakken van de toeristen. Dus een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Het hotel ligt midden in het oude centrum van de stad. De kamers zijn prima. Ruim , schoon en prima bedden.
Om 18 uur is het verzamelen voor een gezamenlijk diner. Krijgen een lokale maaltijd voorgeschoteld. Geen culinair hoogstandje maar het vult. Eerst een aardappelsoep met avocado en kaas, daarna rijst met kip en een chocolade taartje als toetje. En overal ligt popcorn bij. Niet de bekende popcorn zoals bij ons maar het lijkt meer op mais dat ze gepoft hebben maar te snel uit de pan gehaald hebben. Het smaakt wel naar popcorn.
Rond half 8 zijn we in het hotel. Tijd om te gaan slapen. Met 7 uur tijdverschil was dit wel nodig ook.
Morgen een stadstour door Quito.

Dinsdag 9 oktober.
Wordt om iets na middernacht wakker. De biologische klok doet zijn werk. Nederlandse tijd is 7.00 uur. Maar we hebben vakantie en kunnen nog een paar uur slapen. Tegen 6.00 weet ik niet meer hoe ik moet liggen. Gelukkig Gonny ook niet. Hebben pas om 7.30 afgesproken om te gaan ontbijten. Tijd om de koffer even opnieuw in te delen en het eerste verslagje te schrijven.
Na het ontbijt gaan we eerst een wandel tour door het oude centrum van Quito doen. Als optionele excursie doen we vanmiddag een stadstour door een ander gedeelte van Quito.
Quito is 80 km!! Lang en 4 km breed. Wil je van noord naar zuid ben je 3 uur onderweg.

De ochtend wandeling door de stad was vrij relaxed. Alles lag dicht in de buurt van het hotel. Enige lastige is dat er tussen de blokken in de wijk enorme hoogteverschillen zijn. Dus flinke klimmen om van het ene punt naar het andere punt te gaan. Quito is niet echt een mooie stad. Maar ze hebben wel enkele koffietentjes waar ze overheerlijke koffie maken.
Quito staat wel op de werelderfgoed lijst van Unesco. Er staan best enkele mooie gebouwen. Hebben ook de “ Madonnna met de vleugels” gezien. Een groot beeld dat hoog boven de stad uitkomt. Daar waar dit beeld staat heb je een goed uitzicht over de stad en kan je naar het zuiden en het noorden kijken. Hier zie je goed hoe lang deze stad is ondanks dat het niet heel mooi weer is.
Het is wel droog , de temperatuur is rond de 20 graden en je merkt dat je op de evenaar zit want zodra de zon doorbreekt is het meteen een stuk warmer. Helaas gebeurt dit vandaag niet zo veel. Lunchen ging hier ook niet omdat alle eettentjes dicht waren.
Reisleider Tim verwacht dat het tussen de middag gaat opklaren en besloten wordt om het programma om te draaien. We gaan eerst met de kabelbaan een vulkaan op. Van hieruit moet je een mooi uitzicht hebben over de stad en bij heel helder weer kan je 16 andere vulkanen zien. Dit gebeurt slechts een keer of 2 per jaar. Maar een stuk of 3 vulkanen moet mogelijk zijn. Wij met de kabelbaan omhoog en hoe hoger we kwamen hoe mistiger het werd. Eenmaal boven zag je geen had voor ogen. Dan hier maar kijken voor de lunch. Helaas dit stelde niet veel voor en moesten we het doen met een kleffe tosti.
Zijn niet lang boven geweest. Eenmaal beneden moesten we nog met de bus een uurtje door de stad om bij de evenaar uit te komen. Het grappige hier is dat ze ergens in de jaren 70 een speciaal monument hebben neergezet. Nu blijkt dat de evenaar ongeveer 250 verder loopt. Op deze juiste plek is een museum waar we een rondleiding krijgen. Wordt veel verteld over de Indianen die in Ecuador leven . Over de koppensnellers en natuurlijk leuke wetenswaardigheden over de evenaar. Dat aan de ene kant van de evenaar het water linksom draait en aan de andere kant rechtsom. Ook geprobeerd om een rauw ei rechtop een spijker te zitten. Blijkbaar moet dit precies op de evenaar makkelijk gaan maar Gonny en mij lukte het niet.
Ondertussen beginnen we de groep beter te leren kennen. Zo op het eerste gezicht een leuke groep.
Tegen zessen weer terug in het hotel. s’Avonds nog met een groepje wezen eten. Het onveilige gevoel dat begin van de reis werd geschetst hebben wij zo tot nu toe nog niet ervaren. Op tijd naar bed want morgen gaat de daadwerkelijke rondreis beginnen.

Woensdag 10 oktober.
De biologische klok begint al iets te verschuiven. Dit keer om 2 uur wakker. Merk dat Gonny ook wakker is. Liggen allebei te draaien maar vallen gelukkig toch weer in slaap. Tegen 5 uur wordt ik weer wakker. Hoor dat Gonny ook al weer wakker is. Zij is maar spelletjes gaan spelen op haar iPad. Om 6 uur staan we op. Douchen , koffertje pakken en ontbijten. Half 9 vertrekken we. De tocht gaat naar Otavalo. Tijdens de rit merken we hoe groot Quito is. Ook is het erg druk op de weg. We stoppen onderweg bij een rozen kwekerij. Deze regio staat er om bekend dat er hele goede rozen vandaan komen. Staat op plek 2als export product van Ecuador. Nummer 1 staat aardolie. Kregen een uitleg over de rozen. In de groep zitten 2 kwekers ( 1 is boomkweker de ander paprika kweker)die kritische vragen stelden. Dit was wel leuk om te zien hoe die Ecuadoraan mee omging. Was hij blijkbaar niet gewend.
De lunch kregen we bij de zwager van de reisleider. Prima maaltijd.
s’Middags naar een roofvogel opvangcentrum geweest. Hier worden de roofvogels naar toegebracht die ooit als huisdier zijn gehouden. De meeste kunnen niet terug de natuur in omdat ze teveel gewend zijn aan mensen.
Tijdens de wandeling door het opvangcentrum zagen we een tarantula. In eerste instantie dacht ik dat deze een insect als prooi had. Toen ik hier goed naar keek bleek niet het insect de prooi te zijn maar de tarantula. Het insect was een soort wesp maar zeker 2 keer zo groot en blauw van kleur. Blijkbaar verlamt dit insect zijn prooi en legt haar eitjes in de tarantula. Waar de kleintjes de tarantula van binnenuit opeten.
Tegen 17 uur zijn we in Otavalo. Een leuk plaatsje.
S’Avonds gezellig met 12 man wezen eten. En zoals gebruikelijk weer op tijd naar bed. Kijken hoe laat morgen de biologische wekker gaat.

• 11 Oktober 2018 - 03:09

Peter Otto :

Hele fijne vakantie !!!!

• 11 Oktober 2018 - 13:26

Inge:

Veel plezier!

Houden jullie die beesten daar? Lijkt me beter ;-))

Geniet ervan!