woensdag 31-10-2012 - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Jp Oosterom - WaarBenJij.nu woensdag 31-10-2012 - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Jp Oosterom - WaarBenJij.nu

woensdag 31-10-2012

Blijf op de hoogte en volg Jp

01 November 2012 | Oeganda, Kampala

Woensdag 31-10-2012
Om 5.45 gaat de wekker. Fijne tijden voor tijdens je vakantie. Maar ja als je iets wilt zien moet je er iets voor over hebben. De dieren houden zich ook niet aan onze klok en zodra het ligt wordt en het nog niet zo warm is gaan ze op pad. Althans dat hopen we. Vandaag willen we toch eindelijk leeuwen gaan zien of een ander roofdier. Want we hebben al veel dieren gezien maar deze moeten toch ook eens opgegeten gaan worden. Een klein gedeelte komt op mijn bordje maar de rest moeten de roofdieren gaan doen. We vertrekken om 06.20. We rijden nog geen 100 meter van onze lodge of er staan 4 olifanten op en naast de weg. De grootste staat op de weg en wil niet aan de kant. Dus dat wordt wachten. We hebben om 7 uur met de rest van de groep afgesproken en moeten ongeveer een half uurtje rijden dus we hebben een beetje speling. Na 10 minuten mochten we eindelijk door. Iets verderop zat een uil in de boom dus weer een fotostop. Hierna volgde nog enkele stops voor een aantal "waterbucks" en andere antilopen. En nog een stop omdat er een tiental aaseters in de boom zaten. Al met al hadden we al menig dier gezien en kwamen daardoor een kwartier te laat bij de rest. We hadden ivm onze upgrade hun een dag niet gezien dus even bijkletsen over de vorige dag. Wij waren vol enthousiasme aan het vertellen om onze boottocht. En dat wij zoveel hadden gezien met als toetje de grote hoeveelheid olifanten. Zij waren op chimpansee tracking geweest wat niet helemaal goed was gegaan. Zij hoorden de Chimps maar moesten door een laag water van zo'n 30 cm. En dat wilden de meesten niet. Dus weigerden de meeste dit, alleen de Ranger begreep dit blijkbaar niet en dacht dat ze compleet wilde stoppen. Dus na 30 min waren ze alweer terug. Dat beloofd wat omdat gonny en ik vandaag deze tracking gaan doen. Maar eerst de game drive. We zien een aantal olifanten en wederom veel bokken en herten. Maar de roofdieren zijn nergens te bekennen. Rond een uur of 10 zijn we toch een klein beetje teleurgesteld terug ondanks dat we vlak bij onze lodge een grote groep met mangoesten zagen. Hele leuke schattige beestjes. Dan maar lekker ontbijten , daar vrolijk ik meestal wel van op. Om 2 uur beginnen we aan chimp tracking. Dit doen we in een 6 km lange kloof die midden in de savanne ligt. In deze kloof is een stuk tropisch regenwoud ontstaan waar een groep van 20 Chimps leven. Ze weten ongeveer waar ze zitten. Er zijn 30 paden om deze kloof in te gaan en ze waren het laatste gehoord bij pad 15. Wij zijn er bij pad 13 ingegaan om eerst 100 meter te dalen via een steile wand tot onder in de kloof. In deze kloof stroomt een rivier. Beneden zijn er bijna geen paden alleen de door de olifanten en nijlpaarden platgestampte. Onze Ranger die meegaat is bewapend om evt. Aanvallen van roofdieren af te kunnen slaan. Mijn voorstel was om daarmee een chimp mee uit de boom te knallen zodat wij dit dier toch van dichtbij te kunnen zien. Dit vond hij niet zo'n goed idee. Wij zien een hoop sporen. Eerst die van de nijlpaarden die s'nachts uit het water komen om te gaan grazen. Ook zien we olifantpoten in de grond afgedrukt staan. Mijn maatje 42 kan er bijna 3 keer in. Ook laten ze een spoor van poep achter. En dit zijn geen kleine hoopjes. We zien ook de sporen van leeuwen. Euhh zitten die hier ook? Ja dus we moeten zeer voorzichtig zijn. Maar we komen voor de chimps , de rest is leuk meegenomen. Na verloop van tijd zien we de eerste sporen van de chimps maar we horen ze nog niet. Volgens de Ranger zijn we ze op het spoor en zitten we er vlak bij. We zien steeds meer sporen en beginnen ze ook te horen. Gaat het dan toch gebeuren. Omdat het zeer drassig is moeten we regelmatig zelf een pad zien te maken. En dit door volledig dichtgegroeid regenwoud. Na 1 1/2 uur lopen komt de Ranger erachter dat ze aan de andere kant van de rivier zitten. Shit , hoe komen we daar zo snel mogelijk. We zijn er vlak bij. We komen uit bij de plek waar de andere groep de vorige dag is afgehaakt. Dit is idd onmogelijk om zonder nat pak aan de overkant te komen. We kunnen wel een stuk terug naar een andere brug. We zitten ondertussen bij pad 17 en bij pad 10 is de andere brug. We willen de chimps zien dus we gaan ervoor. We gaan snel de kloof uit en regelen dat ons busje bij pad 17 staat als we boven komen zodat hij ons naar pad 10 kan brengen. Dat scheelt 2 km. Wij bij pad 10 weer naar beneden de kloof in om via de bossen naar pad 17 te gaan maar dit keer aan de andere kant van de rivier. Het eerste stuk gaat goed maar het bos wordt steeds voller en drassiger. Maar ook de geluiden worden steeds duidelijker en de poep steeds verser.we zijn er bijna totdat we niet meer verder kunnen. De chimps zitten midden in een moeras gedeelte waar wij niet kunnen komen. Dit vanwege de blubber en de "spitting cobra's" die hier zitten. Nog meer gevaarlijke dieren. Dus wij kunnen na 4 uur door dichtbegroeide bossen zonder resultaat weer terug. Ondanks de kleine teleurstelling had ik deze tocht niet willen missen. Dit was een goede voorbereiding voor de gorilla tracking van as. Zaterdag. Onderweg naar onze lodge zien we nog een aantal olifanten maar die maken dit niet meer goed. Dit was dus eigenlijk onze tweede teleurstelling van vandaag. Eerst de leeuwen die we niet spotten en s'Middags de chimps die we niet zien. Zou ons geluk op zijn? Nee dus. Vlak bij onze lodge tegen 19.00 uur loopt plots een mannetjes leeuw op de weg. Een beetje op dezelfde plek waar we vanmorgen de olifanten zagen. Hij loopt zo langs ons busje. Voor foto's is het te donker maar filmen lukt. Onze chauffeur gevraagd of hij er niet achteraan kon gaan. Snel keren en zo hebben we ruim 5 minuten achter de leeuw aangereden. Deze liep midden op de weg oor ons uit. Waarschijnlijk op zoek naar iets lekkers. Soms stopte hij en gromde naar ons. Vindt ons toch niet zo leuk. Na verloop van tijd de achtervolging maar gestaakt. Toch nog een happy end. Ben benieuwd wat morgen de rest van de groep zegt als ze dit horen. We gaan dan naar Ishasha dat ook in Queen Elizabeth national park ligt. Hier leven de boomklimmende leeuwen. Kijken of we die wel kunnen vinden.

• 02 November 2012 - 14:53

Kitty:

zo dit was wel een erg drukke dag!! als je enkele stops maakt voor fotoshoots
    wat lijkt het me een mooie reis om te maken
    maar helaas niks voor mij ben niet zo voor die landen!!
    maar gelukkig zien jullie wel heel veel dieren
    nog ff genieten
    grts kitty

• 03 November 2012 - 17:20

Marianne:

Ben benieuwd of jullie leeuwen in de bomen zien en de gorilla's.
    Leuk om jullie reis zo te volgen.
    Hier wordt het steeds kouder en natter!!
    Wil wel met jullie ruilen!!
    Gr.Ma