Cu Chi tunnels
Door: JP
Blijf op de hoogte en volg Jp
07 November 2010 | Vietnam, Hanoi
Vandaag staan de Cu Chi tunnels op het programma en de Cao Dai tempels.Vroeg uit de veren. Wake up call om 05.20 om om 07.00 uur te vertrekken. Dat is pas vakantie. Dit vroege tijdstip was nodig omdat wij voor 12.00 bij de Cao Dai tempels moesten zijn omdat de dienst om exact 12.00 begint. Ben je te laat dan kom je er niet meer in. Mooi op tijd aangekomen bij de tunnels. Ondanks dat het om dit belachlijk vroege tijdstip, was nog wel zondag ook, het al aardig druk was op de weg. Bij de tunnels kregen we eerst een uitleg waar de tunnels allemaal lagen en hoe ze eruit zagen. Ong. 250 km tunnels liggen er onder de grond waarmee de Vietnamezen de Amerikanen helemaal gek probeerde te maken. Waarschijnlijk is dit in veel gevallen nog gelukt ook. Na deze uitleg liepen we naar een stuk bos en moesten we zien te ontdekken waar de ingang van de tunnel was. Niet te zien totdat plotseling een " Vietcong" omhoog kwam. Daarna liet hij zien hoe hij via een klein luik , ik denk niet groter dan 30 bij 25 cm, heel snel kon verdwijnen. Vrijwillegers mochten proberen om via dit gat in de tunnel te komen. Gonny als eerste floepte re zo in. Ik heb het niet geprobeerd. De reden is de meeste wel bekend. Toch lullig om bij je middel klem te komen zitten.Na deze Hans Kazan verdwijn truc naar de Booby traps die de Vietnamezen gebruikten. Best heftige vallen werden er gebruikt waar je niet in wil vallen. Als afsluiting konden de liefhebbers door een stuk tunnel van +/- 25 meter kruipen. Niet hoger als 80 a 90 cm en een halve meter breed moest je dit stuk door ploeteren. Geen licht en zeer benauwd. Deze tunnel was speciaal voor de toeristen nog iets ruimer gemaakt. Was toch wel iets apart. Zeer zeker de moeite waard. Na de tunnels op weg naar de Cao Dai Tempel. Cai Dai is een religie die alleen in Vietnam voorkomt. Deze religie bestaat uit meerdere religies nml Boeddhisme, Taoisme en confucianisme. 4 Keer per dag is er een dienst en wij waren ruim op tijd om eerst door deze tempel te lopen en een aantal foto's te maken. Zeer veel bonte kleuren maar het een fleurig geheel. Om 12 uur moesten de toeristen naar de eerste verdieping om van boven af het geheel te aanschouwen. Best grappig om te zien. Hierna weer een uitgebreide lunch om aansluitend richting het hotel terug te keren. Vanavond geen verplicht programma. Wij gaan met z'n vijven de stad in. Even shoppen en natuurlijk eten.